Hoge Bloeddruk verlagen

Hoge Bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen, zo doe je dat!

Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct. Het is geen ziekte, maar als je lang een te hoge bloeddruk hebt dan loop je een risico. Wereldwijd heeft inmiddels 1 op de 5 volwassenen een te hoge bloeddruk. Natuurlijk kun je aan de bloeddrukverlagende medicatie gaan voor de rest van je leven. Je kunt ook in bepaalde gevallen op natuurlijke wijze een lagere bloeddruk realiseren. In dit artikel laten we zien je wat een hoge bloedruk is en wat slim is om je bloeddruk verlagen te realiseren.

Wat is bloeddruk eigenlijk?

Bloeddruk is, zoals het woord al zegt, de druk waarmee bloed tegen je vaatwanden duwt. Die druk zorgt ervoor dat al je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. Met elke hartslag pompt er bloed in je aderen door je lijf. Je bloeddruk heeft 2 kengetallen. De onderdruk en bovendruk. Samen vormen ze je bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Deze worden gemeten in millimeters kwik, mmHg. Als je bloeddruk te hoog is kan dat je vaten beschadigen en dat is niet goed. Je kunt je druk makkelijk meten met een bloeddrukmeter.

Bovendruk

Bovendruk wordt ook wel de systolische druk genoemd. Deze meet de druk op je slagaders wanneer je hart samentrekt en bloed rondpompt. Als je gezond bent hoort de bovendruk rond de 120 te liggen. Ligt je bovendruk daar onder dan is ie te laag. Een lage bloeddruk kan niet zo veel kwaad. Je kunt er wel last van hebben en bijvoorbeeld duizelig worden. Het is geen gevaar voor je gezondheid. Meestal wordt een te lage bovendruk ook niet behandeld.

Onderdruk

Onderdruk, ook wel diastolische druk genoemd meet de druk op je slagaders als je hart in rust is tussen 2 slagen in. Een gezonde onderdruk ligt tussen de 65 en 85. Wanneer je onderdruk gemiddeld richting de 90 tot 100 gaat is er sprake van een verhoogde onderdruk. Een te hoge onderdruk is minder gevaarlijk dan een verhoogde bovendruk gelukkig. Een onderdruk lager dan 60 wordt een lage onderdruk genoemd. Over het algemeen kan dat weinig kwaad.

Wanneer is mijn bloeddruk te hoog?

Er is sprake van een verhoogde bloeddruk bij een bovendruk vanaf 14o. Er is wel een verschil tussen een bloeddruk van 150 en 180. Daarbij wordt bij je bloeddruk gekeken naar een gemiddelde. Als je een enkele keer een uitschieter hebt is er niks aan de hand. Pas als je bloeddruk gemiddeld steeds te hoog is is er actie nodig. Bij een licht verhoogde bloeddruk kun je zelf veel doen om deze te verlagen door je voedingspatroon aan te passen. Bij een flinke verhoogde bovendruk is er vaak medicatie nodig. Regelmatig zelf je bloeddruk meten kan helpen om ellende te voorkomen en vroegtijdig veranderingen te signaleren.

Zaken die hoge bloeddruk veroorzaken?

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op een hoge bloeddruk. De reden daarvan is dat je lijf stijver wordt en daarmee ook de bloedvaten. Dit noemen ze ook wel aderverkalking. Daarnaast heeft voeding invloed op je bloeddruk. Ze zorgen vet eten, veel alcohol, veel drop en veel zout voor een hogere bloeddruk. Overgewicht en roken maken ook dat je bloeddruk hoger kan uitvallen. Verder kan een hypertensie komen door het gebruik van bepaalde pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen en het gebruik van Corticosteroïden als prednison. Stress kan ook voor een hoge bloeddruk zorgen. In een enkel geval is een nieraandoening de boosdoener voor een verhoogde bloeddruk.

Hoe kom ik ineens aan een verhoogde bloeddruk?

Een plotselinge hoge bloeddruk kan komen door stress of inspanning. Meestal is die verhoogde druk van tijdelijke aard en hoef je je geen zorgen te maken. Blijft de stress aanhouden en blijft je bloeddruk hoog, raadpleeg dan een arts voor de zekerheid.

Hoge bloeddruk verlagen; waarom zou je?

Een normale bloeddruk is het beste voor je gezondheid. Als je blijft rondlopen met een te hoge bloeddruk heb je kans op hart- en vaatziekten en die wil je liever voorkomen dan genezen. Een gezonde bloeddruk is belangrijk voor je lijf. Regelmatig je bloeddruk meten kan je helpen om vinger aan de pols te houden.

Is hoge bloeddruk slecht voor mijn gezondheid?

Een langdurige hoge bovendruk vormt een gevaar voor je gezondheid. Je hebt dan kans op allerlei ongemakken en het kan grote schade in je lijf veroorzaken. Twijfel je over je bloeddruk? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Uit onderzoek blijkt meteen welke actie er nodig is voor je gezondheid.

Wat is een gevaarlijk hoge bloeddruk?

Je bloeddruk is gevaarlijk hoog als je bovendruk boven de 180 zit en je onderdruk boven de 90 mmHg. Zoals eerder gezegd is dat voor een keer niet erg en kan het te maken hebben met tijdelijke inspanning of spanning. Als je deze waarden meet, blijf dan regelmatig controleren. Blijft je bloed met hoge druk pompen, blijf hier dan niet mee rondlopen en ga naar een arts. Je loopt onnodig risico als je dit signaal negeert en je verwaarloost je gezondheid.

Wat te doen bij een flink hoge bloeddruk?

Wat kun je nou doen bij een als flinke hoge bloeddruk wilt verlagen? Als eerste, raadpleeg een arts. Eet gezond, drink met mate, rook niet en zorg dat je lijf voldoende beweging krijgt. Eet minder rood vlees en veel groenten. Groene thee kan ook helpen. Zorg voor zo min mogelijk stress. Verse kruiden kunnen helpen.

Wat te doen om onderdruk te verlagen?

Door minder zout te eten kun je al een hoop bereiken. Nederlanders gebruiken gemiddeld 9 gram zout per persoon per dag. Door elke dag 3 gram minder zout te eten kun je je onderdruk verlagen met 1,9 tot 3,2 mmHg. Daar valt dus nog wel wat winst te behalen.

Wat kun je doen om je bloeddruk te verlagen?

Een gezonde bloeddruk bloeddruk verlaagt je kans op allerlei ernstige klachten. Het loont dus de moeite om een lagere bloeddruk te bewerkstelligen als je bloeddruk langere tijd hoger is. Door je eetpatroon aan te passen helpt je al snel je hoge bloeddruk te verlagen. Begin met minder zout en verzadigde vetten, minder vlees en meer vette vis, dan kom je al een heel end.

Hoe kun je snel je bloeddruk verlagen?

Eet meer onverzadigde vetten en een paar gram zout minder. Dan heb je al een grote switch te pakken. Eet minder bewerkte producten en snelle koolhydraten. Ook als je minder alcohol drinkt heeft dat een gunstige invloed op je bloeddruk. Vermijd rood vlees en snelle suikers. Eet meer volkoren producten en minder witte rijst.

Wat is het beste medicijn tegen hoge bloeddruk?

Soms red je het niet met alleen een andere leefstijl en heb je ondersteuning nodig om je bloeddruk te verlagen. Lees hierover voordat je medicijnen laat voorschrijven door een arts. Je kunt eventueel ook een orthomoleculair therapeut inschakelen. De beste medicijnen tegen een hoge bloeddruk vind je hieronder.

Bloeddruk medicijnen gebruikt door velen

Welke medicatie een arts voorschrijft om hoge bloeddruk te verlagen verlagen hangt af van je persoonlijke situatie. De medicatie tegen hoge bloeddruk is onder te verdelen in 5 groepen: bètablokkers, plaspillen, angiotensine 2 antagonisten, ACE-remmers en calcium-antagonisten. We leggen ze allemaal voor je onder de loep. Een saturatiemeter 

Plaspillen

Hydrochloorthiazide ,chloortalidon en indapamide vallen onder de noemer plaspillen. De naam zegt het al. Deze pillen laten je meer plassen. Daardoor daalt de druk in je bloedvaten wat helpt je bloeddruk te verlagen. Bijwerkingen van deze pillen zijn onder meer vermoeidheid, minder zin in eten en spierpijn. Bij sommige plaspillen moet je opletten met zonlicht.

Bètablokkers

Metoprolol en atenol zijn bètablokkers. Ze zorgen ervoor dat je hart minder snel slaat met als doel de druk in de bloedvaten te verlagen. Ook hier kun je bijwerkingen van krijgen zoals koude voeten en handen, moeheid en in een enkel geval erectie problemen. Het kan ook zijn dat je je opeens veel rustiger voelt.

Angiotensine 2 antagonisten

Bekende Angiontensine 2 antagonisten zijn losartan , candesartan en valsartan. De werking is vergelijkbaar met die van de ACE-remmers.

Calcium-antagonisten

Nifedipine , amlodipineen en verapamil zijn calcium-antagonisten. Ze hebben een dubbele werking. Enerzijds verwijden ze de bloedvaten en anderzijds zorgen ze voor minder doorstroming van je bloed door het hart wat minder te laten pompen. Hoofdpijn, maagdarm klachten en dikke enkels worden het meeste genoemd als bijwerkingen.

ACE-remmers

Captopril , enalapril en lisinopril zijn zogenaamde ACE-remmers. ACE-remmers een vaatverwijdend effect waardoor de druk in de bloedvaten afneemt. Voordeel van deze medicijnengroep is dat ze weinig bijwerkingen hebben. De meest genoemde bijwerking is kriebelhoest.

Kan paracetamol de bloeddruk verlagen?

Paracetamol heeft een bloeddruk verlagende werking en wordt soms gebruikt als bloeddruk verlagend medicijn om een normale bloeddruk te herstellen. Ga hiermee niet zelf experimenteren en vraag een arts om advies om je hoge bloeddruk te verlagen.

Hoe kan je bloeddruk verlagen zonder medicijnen?

Wat is de beste natuurlijke bloeddrukverlager?

Een positief effect op je bloeddruk bereiken? Gezond eten met veel groene bladgroenten helpt. Daarnaast is voldoende bewegen belangrijk. Willen de effecten stand houden dan moet je wel volhouden. Een gezond hart vraagt toewijding en een nieuwe levensstijl.

Welke producten zijn bloeddrukverlagend?

Producten met onverzadigd vet kunnen hoge bloeddruk verlagen. Onbewerkte producten zijn beter voor je dan bewerkte producten. Volkoren producten helpen hoge bloeddruk te verlagen, net als plantaardige olie. Vette vis en producten waarin kalium zit zijn ook goed voor je bloedvaten. producten waarin veel kalium zit zijn: banaan, avocado, mango, peer en vijgen. En goed nieuws voor de chocofans: in donkere chocolade zit ook veel kalium.

Voeding en bewegen: deze tips helpen!

6 tips om jouw bloeddruk te verlagen door jouw voedingspatroon aan te passen

Je kunt veel zelf doen om je bloeddruk snel te verlagen. De basis is gezonde voeding en een gezonde levensstijl. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Met deze tips met bloeddrukverlagende voeding breng je jezelf weer richting een normale bloeddruk.

Tip 1 Zorg voor voldoende bewegen

Bewegen is goed voor en ook voor je bloedvaten. Beweeg elke dag minimaal een uur intensief of anderhalf uur wat minder intensief. Het draagt bij aan gezonde bloeddruk en helpt om je stress levels onder control te houden.

Tip 2 Zorg voor gezonde, gevarieerde, zoutarme voeding

We hebben al veel genoemd over voeding. Hier nog wat aanvullingen. Onverzadigde vetzuren passen in een dieet tegen een hoge bloeddruk. Vette vis draagt bij aan een lage bloeddruk. Producten die minder zout bevatten zijn gezonder.

Tip 3 Let op je alcohol gebruik

Drink met mate. Een glas rode wijn mag en is goed voor je hart.

Tip 4 Rook niet

Roken is nergens goed voor, ook niet voor je hart. Loop dus met een grote boog om rookwaren heen. Net zo belangrijk als gezond eten en behoeft verder geen uitleg.

Tip 5 Zorg voor een gezond gewicht

Een gezond gewicht helpt om je lichaam in balans te houden en draag bij aan een goede bloeddruk.

Tip 6 Vermijd stress en spanning

Langdurige stress en spanning zijn funest voor je bloeddruk. Vermijd daarom stress en spanning zeker op lange termijn zo veel mogelijk.

Voedingsstoffen met een positieve invloed

Producten met magnesium en omega 3 verlagen op natuurlijke wijze je bloeddruk en daar word je hart blij van. Vitamine d rijke producten zijn ook een bron voor een gezonde bloeddruk. Producten met een rijke bron aan vitamine d zijn ei, paling, makreel en zalm

Wat kan ik eten en drinken zonder bloeddruk verhogen?

Groenten zijn belangrijk bij een hoge bloeddruk. Daarnaast producten met volkoren tarwe en producten met veel onverzadigde vetzuren. Drink groene thee en water en vermijd dranken met veel (toegevoegde) suikers. Eet voldoende fruit.

Welke groenten en fruit verlagen de bloeddruk?

Groene groenten zoals spinazie, andijvie, rucola en sla helpen om je bloeddruk te verlagen. Daarnaast zijn bieten goed voor een bloeddruk verlagend dieet. Bessen, bananen en mango zijn vruchten die je goed kunt gebruiken.

Wat kun je beter niet eten bij hoge bloeddruk?

Verreweg de grootste boosdoeners bij een hoge bloeddruk zijn verzadigde vetten, suikers en zout. Al is dat het enige dat je aanpast in je dieet dan doe je jezelf al een groot plezier.

Volgend artikel Snel afvallen: tips, strategieën en medicatie voor effectief gewichtsverlies