Aambeien

Proctosedyl

Proctosedyl

€85,00

Proctosedyl wordt gebruikt om het ongemak van hemorroïden en verwante aandoeningen zoals kloven te verlichten.Beantwoord een paar vragen over je ge...

Bekijk alle details
Scheriproct

Scheriproct

€63,71

Om aambeien te behandelen kan het een goed idee zijn om Scheriproct in te zetten. Dit is een middel waarmee zowel uitwendige als inwendige aambeien...

Bekijk alle details



Heel wat mensen krijgen tijdens hun leven te maken met zogenaamde aambeien. We spreken van aambeien wanneer er sprake is van één of meerdere uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm. Dit doorgaans vlak voor de anus.

Deze aambeien zijn behoorlijk vervelend en kunnen allerhande klachten met zich meebrengen. Zou je graag meer te weten willen komen over wat aambeien nu precies zijn, wat je eraan kan doen en welke medicijnen mogelijks kunnen helpen?

Dan kan de hieronder terug te vinden informatie het doornemen zeker en vast waard zijn.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn dus uitstulpingen van het slijmvlies welke zich aan de binnenkant van de arm bevindt. Deze uitstulpingen treffen we doorgaans aan vlak voor de anus. Aambeien ontstaan in de praktijk veelal door een hoge druk rond de anus. Deze druk kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld hard persen. Dit niet alleen bij ontlasting, maar ook tijdens bijvoorbeeld een bevalling. Zelfs langdurig hoesten zorgt voor een sterk toenemende druk rond de anus.

Hoe herken ik aambeien?

Aambeien kunnen ervoor zorgen dat er zich verschillende symptomen laten opmerken. In eerste instantie kan er sprake zijn van bloed en / of slijm bij de ontlasting.

Daarnaast zal je waarschijnlijk ook pijn ervaren tijdens de ontlasting. Nog een niet onbelangrijke factor om rekening mee te houden is een drukkend gevoel.

Dit drukkend gevoel kan worden veroorzaakt door het naar buiten zakken van een aambei. Het gevolg hiervan is ook dat er bijvoorbeeld onverwacht verlies van een beetje ontlasting kan worden gerealiseerd.

Bij sommige mensen is het zo dat aambeien nog enkele extra symptomen met zich meebrengen. Denk hierbij aan jeuk of een branderig gevoel rondom de anus.

Kan ik zelf iets doen tegen aambeien?

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kan houden die het risico op het "ontwikkelen" van aambeien kan beperken.

In eerste instantie kan je bijvoorbeeld zorgen voor een regelmatige stoelgang met bij voorkeur een zachte(re) ontlasting. Dit zorgt er voor dat je minder hard moet persen waardoor je minder kans maakt om met klachten in verband met aambeien geconfronteerd te worden.

Bovendien is ook voldoende drinken belangrijk. 1,5 tot 2 liter water per dag is aan te raden. Ook voldoende lichaamsbeweging per dag wordt sterk aangeraden. Een half uur of meer is wenselijk. Naast deze tips kan je ook nog rekening houden met het volgende:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van vezelrijke voeding;
  • Ga meteen naar het toilet wanneer je daar aandrang voor voelt;
  • Maak gebruik van een nat doekje bij jeuk of irritatie van de anus;

Tot slot is het mogelijk om de pijn te verminderen door het voorzichtig naar binnen duwen van de uitstulping die naar buiten was gezakt. Zo kan je het voor jezelf direct wat aangenamer maken.

Waaruit bestaat de behandeling van aambeien?

Voor de behandeling van aambeien zijn er bij de apotheek of de drogist tal van verschillende medicijnen verkrijgbaar. Er kan wat dit betreft gebruik worden gemaakt van de volgende zaken:

  • Vaselinecetomacrogolcrème;
  • Zinkoxidezetpillen;
  • Lidocaïne vaselinecrème;
  • Lidocaine zinksulfaat crème;

Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om gebruik te gaan maken van medicijnen die de ontlasting wat zachter maken. Het kan hierbij dan onder meer gaan om bijvoorbeeld lactulose en macrogol. Bij hevige of aanhoudende klachten bestaat de kans dat er operatief moet worden ingegrepen door middel van een zogenaamde rubberbandligatie.

 

Bijbehorende medicijnen aambeien:


Proctosedyl
Xyloproct
Ultraproct
Proctofoam HC
Scheriproct
Anusol