Kaalheid

Propecia

Propecia

€111,29

Propecia als medicijn wordt gebruikt om de werking testosteron te verminderen en om haaruitval tegen te gaan. Het heeft en uitwerking op de prostaa...

Bekijk alle details
Finasteride

Finasteride

€72,43

Finasteride als medicijn wordt gebruikt om de lichaamseigen stof testosteron af te remmen. Het gaat dan vooral om het tegengaan van de werking van ...

Bekijk alle details



Het is heel vervelend als je haar uitvalt en als je kaal wordt. Zeker op jonge leeftijd. In de regel komt kaalheid het meeste voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen ongemak hebben van haaruitval en kalende plekken op het hoofd. Kaal worden hoort wel bij het proces van ouder worden en is in de basis geen medische aandoening. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam. Toch is kaalheid te behandelen of te voorkomen. In dit artikel geven wij meer informatie over kaalheid en wat je er tegen kunt doen.

Wat is kaalheid?

Kaalheid is een natuurlijk proces en mensen kunnen naarmate ze ouder worden kaal worden. Het is niet een feit dat je kaal wordt. Veel mensen behouden hun haar hoewel het pigment van het haar kan veranderen. Bij veel oudere mensen wordt de kleur naar verloop van tijd grijs of wit. Dan zou een simpele kleurspoeling of een behandeling met haarverf een oplossing kunnen bieden. Tegen kaalheid is vrij weinig te doen en er zijn geen medicijnen voor die een werking tegen kaalheid bewezen hebben. Toch kun je een dokter raadplegen als de kaalheid voor problemen zorgt.

Hoe weet je dat je kaal wordt?

Kaalheid kun je heel simpel ontdekken wanneer je haar begint te verliezen en het haar niet terug groeit. Bij mannen begint dat vaak op het voorhoofd en aan de zijkanten. De haargrens lijkt op te schuiven en aan de zijkanten ontstaan grotere inhammen. Ook de kruin kan kaal worden. Kaalheid is niet iets dat van op de één op de andere dag er is. Het is een proces dat weken, maanden en soms wel jaren kan duren. Het haar wordt steeds dunner, steeds meer haarzakjes verdwijnen en kale plekken worden duidelijker zichtbaar.

Klachten door kaalheid

Er zijn een aantal klachten die kunnen optreden bij kaalheid. Allereerst is de hoofdhuid minder goed beschermd als er haarverlies optreedt. In de volle zon lopen is dan geen goed idee. Daarom is het vaak handig om kalende plekken te behandelen met bijvoorbeeld een zonnebrandcrème. Of draag iets vaker een hoed of een pet om de hoofdhuid te beschermen.

 

Een andere klacht die vrij veel voorkomt is somberheid en onzekerheid. Mensen die kaal worden kunnen heel onzeker en somber worden als ze haar verliezen. Vooral bij vrouwen is dit een groot probleem. Wanneer er sprake is van somberheid is het goed om de huisarts te raadplegen. Of er wellicht een medicijn is die de kaalheid tijdelijk kan stoppen of vertragen. In extremis kan er ook worden gekeken naar de mogelijkheden voor een haartransplantatie.

Behandelplan

Zoals beschreven is er geen goed behandelplan tegen kaalheid, maar er zijn medicijnen op de markt die de kaalheid tijdelijk kunnen stoppen of vertragen. Vaak is het wel zo dat na het stoppen met de medicijnen de kaalheid weer verder gaat en zelfs een inhaalslag probeert te maken. De dokter kan je hier goed over informeren. Ook kunnen deze medicijnen voor bijwerkingen zorgen die minder prettig zijn. Dan is ook het advies om direct te stoppen met de medicijnen.

 

Wanneer je op zeer jonge leeftijd kaal wordt is het advies om de huisarts te bellen. Zeker wanneer je de leeftijd van 20 jaar nog niet hebt bereikt. Of als je anabole steroïden gebruikt. De dokter zal ook een dringend advies geven om hiermee te stoppen. Het is niet ongebruikelijk dat een huisarts je doorverwijst naar een dermatoloog om het onderliggende probleem van kaalheid te onderzoeken.